Jakého křečka si vybrat? Ve zverimexech a mezi chovateli v Česku se vyskytují zpravidla tři druhy:
Džungarský– doporučuje se i dětem nebo začátečníkům, neboť je velmi přátelský a hravý a dobře se snese s ostatními ve větším počtu.
Zlatý (syrský)– patří k nejrozšířenějším a poměrně dobře si ho můžete ochočit. Nelze jej ovšem chovat ve skupinách, pouze maximálně v párech, nejlépe samostatně. Samičky bývají poměrně nedůtklivé až agresivní.
Roborovského– je nesmírně plachý a ochočit se jej nepodaří. Bude se před lidmi ukrývat do bezpečí a rozhodně k vám nepojme žádnou důvěru. Málokdy jej také uvidíte na nějaké hračce či atrakci, např. na kolotoči pro křečka.
Klec nebo terárium
Zda zvolíte klícku nebo terárium, je v zásadě jedno, zvířátka nemají přehnané nároky na prostor a pro jeden pár křečků postačí skleněné uzavřené terárium s průduchy o velikosti 30 x 50 cm.
Základem vybavení příbytku je podestýlka, nejlépe ve formě bezprašných hoblin. Křečci si zvolí místo pro toaletu buď jedno, nebo dvě, většinou v rozích, nezapomínejte záchodek pravidelně vybírat, ale nepoužívejte k čištění chemikálie. Dále budete potřebovat napáječku a zároveň i misku s vodou a keramickou misku na potravu, která se nedá rozkousat (takže ne z plastu nebo ze dřeva).
V boxu by neměl chybět úkryt – domeček a také nějaké rozptýlení, což mohou být různé prolézačky, kolotoče, schůdky, stožáry, mosty atp.
Velcí jedlíci
Velice zábavné je tyto drobné tvory pozorovat. Jsou na pohled velmi elegantní, ale když si začnou cpát do laloků ve tvářích potravu, tak jsou k popukání. Tyto kapsy, odborně nazývané jako „torby“, zvířata roztáhnou až ke svému pasu a vejde se do nich tolik jídla, které odpovídá objemu téměř poloviny jejich těla. Zásobárna na horší časy je pro křečka typická a díky tomu mají také někdy sklon k přibírání na váze. V takovém případě jim odebírejte z krmné směsi tučná semena slunečnic a nahraďte je ovocem. Součástí směsí bývají obiloviny – oves, pšenice, kukuřice, proso, ale i ořechy, slunečnicová a dýňová semena. Můžeme jim dávat občas i syrovou zeleninu a pampeliškové listy.