Ceny másla v posledních dnech přeskočily psychologickou hranici. Kdo za tím stojí, se ani pořádně neví. Jedni ukazují na prodejce, druzí zase dávají vinu vysoké poptávce. Proč musíme za máslo platit skoro více než za zlato? A jde vůbec máslo nahradit něčím levnějším, ale stejně kvalitnějším?
    kostičky másla
    Máslo
    Máslo je mléčný výrobek, který se vyrábí zkoncentrováním mléčného tuku a následnou reverzí fází na emulzi vody v oleji. Tento mléčný tuk má specifické aroma i chuť, které jsou dány obsahem mastných kyselin a mléčných bílkovin. Máslo obsahuje vysoké množství vitamínů rozpustných v tucích, tedy A, D, E, K, ale má také velký podíl nenasycených mastných kyselin.
    domácí máslo
    Historie másla
    Historie másla sahá až do doby, kdy lidstvo začalo domestikovat zvířata, což bylo někdy před deseti tisíci lety. První písemný důkaz je však starý 4500 let, kde na vápencové desce lidé popsali výrobu másla. Staří Římané však máslo nepoužívali jako potravinu, jeho využití našli spíše v kosmetice na maštění vlasů, aby se hezky leskly, či na zjemnění pleti. Dělali z něho také obklady proti infekcím a spáleninám. Chránili jím ale také kůži před chladem, teplem i hmyzem. K maštění pokrmů se máslo začalo používat až na počátku 17. století.
    Nyní slýcháme spekulace, že je máslo nejdražší v historii. To ale není tak úplně pravda, zvláště když srovnáme ceny másla s výší mezd. Za první republiky si mohl koupit máslo málokdo. Avšak rychlost, s jakou ceny másla v poslední době rostou, mnohé znepokojuje.
    mazání másla na chleba
    Co stojí za růst cen másla?
    Nejenže výrobcům za poslední roky vzrostlo mnoho nákladů, je také nedostatek kvalifikovaných pracovníků, kteří by byli ochotní pracovat v potravinářství. Hysterii také prohlubují některé firmy dramatickými prohlášeními. Vysoké ceny se však podle analytiků dlouhodobě neudrží.
    Mnozí z nás si asi ani neumí představit vaření bez másla. Krémové omáčky, dorty či jiné laskominy bez něho prostě neuděláte. A kdo se aspoň jednou pokusil máslo nahradit levnější variantou, jako je rostlinný olej nebo margarín, připravil se o lahodnou sladko mléčnou chuť, která vznikne jedině za pomoci másla. Mastná napodobenina už tak dobře nechutná ani nevypadá. Koho ale straší dnešní ceny másla, může si ho snadno vyrobit doma.