Biopotravinyjsou vyprodukovány pomocí ekologického zemědělství. Ekologické zemědělství je takové, kde se šetrným způsobem hospodaří se zvířaty, rostlinami, půdou a celkově s celou přírodou. Důležitým faktem je, že ekologické zemědělství nepoužívá pesticidy, umělá hnojiva či geneticky modifikované organismy. Co se týče zvířat, ta jsou chována přirozeně na pastvách, ve velkých výbězích a jsou krmena krmivy bez přidaných hormonů či stimulátorů. Příkladem jsou například volně chované slepice, na rozdíl od klecového chovu.
Spoustu lidí však od nákupu biopotravin odrazuje jejich výrazně vyšší cena. Proč jsou vlastně tak drahé? Cena biopotravin zohledňuje vyšší náklady na maloprodukci, ve které se nepoužívají chemické přísady. Do ceny se pochopitelně musí započítat i cena lidí, kteří se o zvířata starají a o plodiny starají.
Lidé většinou kupují biopotraviny z toho důvodu, že jsou chutnější. Nejvíce se to pozná například na vejcích, mase nebo mléku. Biopotraviny mají více vitamínu, antioxidantů a minerálních látek prospěšných pro tělo. Velkou výhodou je, že biopotraviny neobsahují pesticidy, které nejvíce nalezneme v ovoci a zelenině. Proto například kúru bio citrónu můžeme bez obav nastrouhat, zatímco s běžným citrónem bychom to dělat neměli. Kdo si hlídá, aby v potravinách nebyly „éčka“ tak s biopotravinami může být v klidu.
Bio maso neobsahuje zbytky antibiotik, jelikož farmáři nesmí při chovu zvířat preventivně používat antibiotika či jiné léky. Pokud nějaké zvíře onemocní, nejprve se zkouší přírodní léčba a pokud je nutné, aby dostalo antibiotika je zakázáno po určitou dobu využívat například mléko, vejce, či maso daného zvířete. Navíc o zvířata je dobře postaráno a nežijí v otřesných podmínkách. Rovněž nejsou využívány například časté stimulátory k urychlení růstu nebo hormony.